For to dager siden hadde vi vår første bryggedag. Valget falt på Flættis Våryr Pale Ale, som har vunnet prisen for beste hjemmebrygg under Telemarkmesterskap i hjemmebrygging 2014. Alt gikk ikke knirkefritt, men vi tror vi vet hva som skal til for å fikse problemene som oppsto. Det viktigste for oss denne kvelden var å lære selve bryggeprosessen, derav også dårlig med bilder og film.

Han vi kjøpte bryggerutstyret av hadde laget et eget meskekar av en gjæringsdunk hvor han hadde en hjemmelaget meskesil og ingen sirkulasjon. Vi tok da heller ut meskesil og puttet den rett i kokekaret og koblet til en sirkulasjonspumpe. Vi skulle stegmeske, så vi var avhengig av å kunne øke temperaturen underveis.

Alt gikk egentlig veldig bra helt til vi var ferdig å meske. Det var da vi oppdaget at vi hadde altfor lav OG. Vi bestemte oss derfor for å avkjøle vørteren kjapt til 67 grader og meske i 30min til. Vi fikk en liten OG økning, men vi var fortsatt et stykke unna der vi ønsket å være. Løsningen ble da å tilsette 2Kg med sukker. Dette gjorde vørteren litt mørkere, men vi fikk den OG vi ønsket.

Neste steg, etter skylling, var å koke opp. Mens brygget stod til kok, så kom spekulasjonene om hvorfor vi ikke hadde fått ut nok sukker av malten. Konklusjonen ble at det var for få hull i den hjemmelagde meskesilen. Det var nemlig kun boret hull i bunn av dunken, og vi kunne kjenne at det lå masse sukker igjen i dunken (fryktelig seigt på hendene når vi tok nedi). Så til neste gang må vi enten lage hele dunken full av hull, eller rett og slett gå til innkjøp av en meskesil fra nett.

Vel ferdig å koke, tilsatt alle steg med humle og avkjølt vørteren med kjølespiral, så var det over på gjæringsfat, tilsette gjær og riste godt. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet.